Porady

KGW Borowianki ze Zdowa polecają: Żurek

Previous Next

Koła Gospodyń Wiejskich to prawdziwe skarbnice wiedzy na temat tradycji w danym regionie, historii oraz kulinarnych przepisów. Z tego powodu zdecydowaliśmy się poprosić KGW z powiatu zawierciańskiego o ich ulubione przepisy na regionalne potrawy. Borowianki ze Zdowa zdradziły w jaki sposób przygotowują pyszny żurek.

Koło Gospodyń Wiejskich “Borowianki” w Zdowie powstało w kwietniu 2019 roku. Organizacja zrzesza 22 członkinie. Siedziba KGW znajduje się w remizie OSP w Zdowie, gdzie otrzymano na ten cel pomieszczenie od gminy. Borowianki uczestniczą we wszystkich okolicznych wydarzeniach takich jak festyny czy dożynki. Organizują pikniki na powitanie lata, Andrzejki, Sylwestra, karnawał oraz Dzień Dziecka. Podczas wymienionych uroczystości gospodynie serwują przygotowane przez siebie dania jak również przepyszne ciasta, pączki oraz jagodzianki. Borowianki ze Zdowa zdobywają w ciągu roku wiele nagród. W ostatnich latach zdobyły między innymi drugie miejsce w Przeglądzie Piosenki Patriotycznej w Hucisku, drugie miejsce za tort w konkursie “Smakowitości Regionu” oraz trzecie miejsce w konkursie na najpiękniejszy wieniec dożynkowy w powiecie zawierciańskim. Specjalnością Borowianek ze Zdowa jest żurek, który podczas wszelkich wydarzeń wśród uczestników cieszy się największą popularnością. Członkinie KGW postanowiły podzielić się z nami przepisem na tę potrawę.

Przepis na żurek od Borowianek ze Zdowa


Składniki:

  • 3litry wody,
  • 30 dkg kości wędzonej,
  • 30dkg kości ze schabu,
  • dwa ząbki czosnku
  • łyżka tzw. "kucharka"
  • kostka rosołowa
  • cebula
  • 20dkg boczku wędzonego pokrojonego drobno lub tez można plastry jak komu wygodnie -jeden korzeń chrzanu
  • dwie szklanki żurku najlepiej swojskiego
  • 3 kiełbasy śląskie lub swojskie


Sposób przygotowania:


Wodę gotujemy i wrzucamy do niej kości wędzone i ze schabu. Dodajemy czosnek, połowę cebuli podpieczonej na gazie, "kucharka" i kostkę rosołową. Chrzan ścieramy na tarce o drobnych oczkach i również dodajemy do wywaru. Wszystko gotujemy około godziny. W tym czasie na patelni podsmażamy drobno pokrojoną kiełbasę, boczek pokrojony w kostkę lub plastry i pozostałą połowę cebuli pokrojoną w kostkę. Z wywaru wyjmujemy kości i obieramy z mięsa. Mięso z kości wraz z podsmażonym boczkiem i kiełbasą wrzucamy do garnka z zupą i wlewamy żurek. Gotujemy jeszcze chwilę, aby składniki połączyły się ze sobą. 

Comments powered by CComment

bytomski logo pelen kolor beta

Jura24 - portal internetowy miasta Zawiercie oraz powiatu zawierciańskiego. Twoje codzienne źródło informacji.

Media społecznościowe

© 2020 © Media operator - Wszelkie Prawa Zastrzeżone

Search