Porady

KGW Góra Włodowska poleca: Pasztet z selera

Regionalna kuchnia jest dziedziną, którą warto się chwalić. Specjalistkami w tej dziedzinie są zawsze panie z Kół Gospodyń Wiejskich. W naszym nowym cyklu KGW z powiatu zawierciańskiego będą dzielić się z naszymi Czytelnikami ulubionymi przepisami. Na początek sprawdźcie koniecznie, jak przygotować pasztet z selera od KGW Góra Włodowska. 

Koło Gospodyń Wiejskich w Górze Włodowskiej (gmina Włodowice) działa od 2008 roku. Przewodniczącą klubu jest Grażyna Czyż. Do KGW należą zarówno panie, które od pokoleń zajmują się pracą na roli, jak i młode mieszkanki wsi. Organizacja zrzesza obecnie 16 kobiet. Jest także 2 mężczyzn. Jeden z nich piecze pyszne ciasta. Drugi odpowiedzialny jest za oprawę muzyczną podczas występów, komponuje utwory oraz uczy śpiewu panie z KGW Góra Włodowska.

Grupa posiada swoją siedzibę w remizie OSP, w której mają kuchnię, lodówkę, naczynia oraz kominek, który ogrzewa lokal w okresie zimy. Panie zwykle spotykają się raz na tydzień. Niestety, w czasie pandemii ich spotkania ograniczają się do jednego na trzy tygodnie. Panie realizują różne projekty. Uczestniczą we wszystkich imprezach, które odbywają się w gminie Włodowice oraz powiecie. Zadaniem KGW Góra Włodowska jest przygotowanie i organizowanie dożynek wiejskich i gminnych, wykonanie wieńców oraz wystroju całej wioski. Ponadto, członkinie KGW pieką ciasta i sprzedają je na festynach oraz robią przepiękne palmy na Wielkanoc. Aktywnie włączają się w organizację wszystkich uroczystości religijnych, kościelnych i wydarzeń z życia parafii, takich jak np. odpust. KGW jest trochę jak druga rodzina. Panie chętnie spotykają się ze sobą przy biesiadnym stole z okazji świąt, kolędy, Dnia Kobiet. Organizują także wspólne imieniny i jeżdżą na imprezy.

Przygotowywane potrawy przez członkinie oparte są na tradycyjnych przepisach przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Szukają również nowinek kulinarnych w sieci po czym razem je testują. Jedną z potraw ciesząca się największą popularnością jest pasztet z selera. To właśnie tym przepisem panie z KGW Góra Włodowska postanowiły podzielić się z naszymi Czytelnikami.

Pasztet z selera od KGW Góra Włodowska:

  • 2 selery
  • 1 średnia cebula
  • 125 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • łyżka chrzanu
  • pół szklanki bułki tartej
  • 3 jajka

Seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule pokroić w małe kostki. Seler, cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz masło przełożyć do garnka i gotować przez około 30 minut. Zostawić do wystygnięcia. Następnie dodać pieprz, gałkę, chrzan, jajka, bułkę tarta i wymieszać. Przełożyć masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać bułką tartą i piec godzinę w temperaturze 180 stopni.

Fot. KGW Góra Włodowska

Comments powered by CComment

bytomski logo pelen kolor beta

Jura24 - portal internetowy miasta Zawiercie oraz powiatu zawierciańskiego. Twoje codzienne źródło informacji.

Media społecznościowe

© 2020 © Media operator - Wszelkie Prawa Zastrzeżone

Search