Powiat

KGW Irządze poleca: Rządza Smaku, czyli przepis na Malinową Chmurę

Previous Next

Koła Gospodyń Wiejskich zawsze posiadają wyjątkowe receptury, które często przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Zdecydowaliśmy się poprosić o ulubione przepisy KGW z terenu powiatu zawierciańskiego. W tym tygodniu mamy słodką propozycję. Panie z KGW Irządze podzieliły się z nami przepisem na "Rządzę" Smaku, czyli Malinową Chmurę.

Koło Gospodyń Wiejskich w Irządzach istnieje od 1928 roku. Obecnie koło liczy 32 członkinie, a przewodniczącą jest Katarzyna Krzentowska. KGW Irządze to grupa młodych kobiet, które chętnie angażują się w organizowanie życia kulturalnego w swojej miejscowości oraz aktywnie uczestniczą w życiu gminy poprzez uświetnianie uroczystości gminnych swoimi występami artystycznymi, m.in. na dożynki, biesiady i pikniki. Paniom pomagają również ich mężowie.

Przynależność do KGW  oznacza dla nich nie tylko ciężką pracę, ale również odskocznię od codzienności i ciężkiej pracy na roli. Spotkania gospodyń stanowią dla kobiet formę aktywnego spędzania wolnego czasu. Jak same mówią, to dla nich taka ,,chwila dla siebie”. Działalność w KGW Irządze stanowi także antidotum na nudę. Członkinie przychodzą na spotkania wraz ze swoimi dziećmi, aby od młodych lat zaszczepić w nich fascynację kulturą ludową oraz przekazać im lokalne tradycje i zwyczaje.

W 2018 roku KGW Irządze obchodziło 90-lecie swojego istnienia i zorganizowało z tej okazji piknik z nagrodami. W 2018 roku zajęły także I miejsce w VI Konkursie Piosenki Patriotycznej w Hucisku. Rok później wygrały konkurs kulinarny Smaki Regionów w Zawierciu. To właśnie na nim przedstawiły "Rządzę" Smaku. Nazwa inspirowana była nazwą miejscowości Irządze. 

"Rządza" smaku, czyli przepis na Malinową Chmurę:

Składniki na blaszkę 24cmx34cm:

Ciasto kruche:

  • 150g mąki
  • 100g masła
  • 30g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • kilka kropel olejku waniliowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Galaretka z malinami:

  • 3 malinowe galaretki
  • 1litr wrzątku
  • 500g mrożonych malin

Krem śmietanowy z mascarpone:

  • 500ml śmietanki 30%
  • 250g serka mascarpone
  • 4 duże łyżki cukru pudru (ilość do smaku)
  • laska wanilii
  • opcjonalnie 2 śmietanfixy, ja dałam bo śmietanka 30% może być za "lekka"

Beza:

  • 3 białka
  • 150g drobnego cukru
  • 2 małe łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobia)
  • szczypta soli
  • 3 duże łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Ciasto                                                                                                                             

Mieszamy wszystkie składniki na ciasto, formujemy kulę, wkładamy do woreczka i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wałkujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i jeszcze na pół godziny wkładamy do lodówki. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto pieczemy na złoty kolor przez 15-20 minut, a następnie studzimy.

Galaretka                                                                                                                              

Galaretki rozrabiamy w 1 litrze wrzątku, odstawiamy do ostygnięcia. Do galaretki wrzucamy zamrożone maliny i delikatnie mieszamy.  Proces tężenia to jakieś 15-25 minut. Warto mieć to na uwadze i zacząć robić galaretkę dopiero gdy ciasto będzie ostudzone. Tężejącą galaretkę równo wykładamy na zimne ciasto i wkładamy do lodówki.

Masa                                                                                                                                                    

Jeśli chcemy podać ciasto w ten sam dzień robimy kolejne kroki. Jeśli ciasto ma być gotowe na następny dzień, to wtedy masę kremową i bezę trzeba zrobić na około 2 godziny przed podaniem ciasta na stół. To ważna uwaga ponieważ beza przez noc trochę zmięknie i trudniej będzie ją pokroić.

Bierzemy się za masę. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy, cukier wymieszany ze śmietanfixem i wanilią wsypujemy powoli do ubitej śmietany. Na koniec dodajemy serek mascarpone i króciutko mieszamy na średnich obrotach. Wykładamy masę na warstwę z galaretki, formujemy równo i wkładamy do lodówki.

Beza                                                                                                                                                             

Białka na bezę ubijamy na sztywno. Dodajemy powoli cukier, nadal ubijamy, dodajemy sól i na koniec mąkę ziemniaczaną. Jeszcze chwilę ubijamy. Wykładamy masę bezową na taką samą blaszkę jak ciasto. Można odrysować na papierze, jeśli nie mamy drugiej blaszki. Posypujemy płatkami z migdałów i wkładamy bezę do zimnego piekarnika ustawiając na 130 stopni termoobieg. "Suszymy" bezę przez 65-75 minut. Po tym czasie wyciągamy bezę i studzimy. Wystudzoną układamy na masie śmietanowej i możemy podawać ciasto na stół.

Comments powered by CComment

bytomski logo pelen kolor beta

Jura24 - portal internetowy miasta Zawiercie oraz powiatu zawierciańskiego. Twoje codzienne źródło informacji.

Media społecznościowe

© 2020 © Media operator - Wszelkie Prawa Zastrzeżone

Search